måndag 25 januari 2010

Veckans tanke1 - Social Networking


Okej, de här är min första "veckans tanke". Varje vecka under kursens gång kommer vi att få en tankeställare av våra lärare som vi sedan ska diskutera och tänka omkring. Denna tankeställare kommer nog oftast bestå av en text med ett filmklipp eller liknande för att få in oss elever i de tankebanor som ska diskuteras.

Finns det en risk för mobbing genom de plattformar som erbjuder Social Networking? Hur kan vi agera för att undvika detta? Eller är dessa nätverk bara onda?

Jag har använt mig av Facebook i ungefär två år nu och självklart finns det risk risk för mobbning på en plattform som den. Det skulle alltså vara mobbning i form av taskiga kommentarer på den utsatts profil. De här skulle kunna ske på bilder som finns utlagda på personen etc.
Även personer som inte ens känner den mobbade kan skriva ner klandrade kommentarer det här går att undvika genom att man endast ger tillgång till vänner att kommentera. Sedan finns även blockering som tillgång till ett sådant här problem. Blockeringen gör att man inte kan bli kontaktad "ut stängd" från personens profil. Givetvis är mobbning i det riktiga livet ett större och svårare problem att lösa och dessa nätverk är inte bara onda utan det finns mycket positiva saker med dem som till och med överväger de onda.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar