onsdag 10 februari 2010

Allmänt om Wiki

De här är nu mitt första inlägg angående Wiki. Så vad är nu wiki?

En wiki från det hawaiianska wiki som betyder snabb, är en sökbar webbplats där sidorna enkelt och snabbt kan redigeras av besökarna själva via ett webbgränssnitt. Ändringar publiceras omedelbart, utan att fördröjas av granskning förfaranden. Uppmärkning av länkar, typografi och annan formatering görs antingen med ett speciellt märkspråk som kallas wikikod och som är enklare ur användarsynvinkel än HTML, eller genom WYSIWYG-redigering. (

Svenska Wikipedia

(2010)).

Det finns givetvis många olika webbsidor som utgår ifrån wiki tekniken fast med många olika ändamål. Användningsområden till wiki kommer ja gå igenom på ett senare inlägg så det tar jag inte upp nu.

Hur fungerar då egentligen wiki?

Man skulle kunna säga ett wiki är ett som ett Microsoft Word dokument med funktioner att lägga till videoklipp och ljudarkiv. Detta dokument ligger sedan ute på en hemsida som alla som är medlem på kan gå in och ändra i (i vissa fall behöver man inte ens vara medlem). För att ta ett exempel så att det är lättare att förstå kan man säga att alla wiki’s har en redigera knapp och en spara knapp.

Första personen går in och skriver en rubrik t.ex. om tomater. Här skriver personen allt han/hon kan om tomater, att de är röda och att de finns flera olika sorter och kanske lite om dess historia osv. Sedan trycker den som skrivit om tomter på spara knappen och då finns helt plötsligt en sida om tomater med lite information. Någon annan person som är intresserad av tomater går in på sidan och kommer på att han kan mycket mer om just en speciell tomatsort och går då in och skriver en egen sida om just den sorten och sedan länkar personen till original tomat sidan om just den specifika sorten och sedan trycker på att spara knappen . Alltså en wiki sida kan växa väldigt snabbt även om information inte alltid är helt rätt. En wiki sida skapas och fylls på av flera personer i ett gigantiskt upplagsverk.

En nyckel till wikikonceptet är versionshantering, det vill säga, när någon sparar en ny version av texten, finns den gamla kvar och kan återställas vid behov. Detta gör att vandalism (avsiktligt sabotage), klotter (oavsiktligt sabotage), spam och misstag snabbt kan återställas. (

Svenska Wikipedia

(2010)).

Lennarth Bernhardsson, Om wiki (2010) [Elektronisk] Tillgänglig:

http://cumulus.ei.hv.se/blogs/dd/2010/02/04/om-wiki/

[2010-02-10]

Svenska Wikipedia (senast uppdaterad

2010-02-05

) Wiki

[Elektronisk] Tillgänglig:

[2010-02-10]



2 kommentarer:

  1. Hej Tommy

    jag har två funderingar kring ditt inlägg:
    1 använd Harvarref. i din text som sig bör: http://www2.bibliotek.hv.se/public/pdf/harvard05.pdf
    dvs. att det finns olika sätt, ett sätt är t.ex. text (Källnamn år, sidnr), utelämna sidnr vid elektronisk källa. Årtal: finns skillnad mellan årtal då du gjorde besöket och årtal då wikisidan skrevs. Kolla i pdf guiden som jag länkar till. I wikipedia kan man t.ex. i historiken se när inlägget redigerades sist.

    2 Jag förstår att detta är ditt första inlägg och antagligen har du redan tänkt att skriva om följande... När du i detta inlägg skriver om hur sidan om tomater skapas och en person lägger till info om en viss sort, hade det kanske varit lämpligt att utöka det med att personen länkar från tomatsidan till sidan om den specifika sorten. På så sätt hade wikis karaktär med länkningar mellan sidor belysts.
    /Ann Nilsson

    SvaraRadera
  2. Hej! Tommy

    Jag har läst alla dina inlägg om wikis på din blogg. Tycker att du har fått med väldigt mycket och bra information. Tyckte det var bra att du tog med och visade hur och vart du skapade din egna wiki sida, bra å få lite tips :)

    /Robin Larsson

    SvaraRadera