torsdag 11 februari 2010

Användningsormåden

Wiki har fått en massa olika användningsoråden eftersom idén att många kan fylla på i ett dokument är så underbart bra. Jag tänkte nu gå in på de olika områden som används och förklara lite hur det fungerar i mellan dem.

I själva verket blir de flesta wikier en blandning av samtliga, eftersom de alla interagerar med varandra. Här nedan följer förklaring på olika typer av wikier och exempel. (

Svenska Wikipedia

(2010)).

Uppslagsverk är ju den delen som har utvecklats mest och blivit det kändaste t.ex. så visste jag inte ens om när ja började läsa om wiki att det fanns annat än uppslagsverk och den sidan som har blivit kändast är ju själklart Wikipedia. Wikipedia har ju släppts på massa olika språk men den största är ju givetvis den engelska eftersom de är språket som är störst inom internet. Skulle man ha en bok som innehöll lika mycket information som Wikipedia skulle den vara så stor att den skulle vara svår att hantera.

Att arbeta i Projekt med wiki metoden är ju givetvis en lysande idé eftersom alla får snabbt över internet eller direkt samma information och man kan fylla på med din information som man vet själv om projektet.

I projektgrupper är wiki utmärkta eftersom det ger stor möjlighet projektstyrning och för att utbyta dokument mellan olika parter i ett projekt. Besökare kan följa arbetet på olika sidor i versionshanteraren. De flesta projektwikier är stängda för allmänheten. De förekommer dock både hos företag, universitet och grund- och gymnasieskolor. (

Svenska Wikipedia

(2010)).

När man pratar om Bloggar kommer man in lite på det som jag skrev förut att det brukar bli en blandning av de olika wikierna. Ett projekt med wiki kan oftast ses som en form av en blogg.

Community är en form av en samlingsplats där människor pratar om ett specifikt ämne och de är då wiki blir en själklarhet igen. Här kan man samlas och skriva och redigera den informationen man vill dela med säg till de övriga deltagarna av samlingsplatsen.

Att använda wiki som en lärplattform har både sina för och nackdelar (det kan finnas saker som inte stämmer). Men använder man sig av wiki på rätt sätt så kommer nackdelarna till slut att försvinna. Till exempel en wiki som endast är kopplad till en skola med lärare som kollar igenom informationen som skrivs in är korrekt med källor är bara fördelar. På ett sådant här sätt lär sig elever av varandra och får tillgång till varandras information.

Sista saken jag tänkte nämna även om de säkert finns många fler användningsområden är Anteckningsboken. En wiki kan användas som en personlig anteckningsbok och personlig databas som man kan komma åt i hela världen. Dessa brukar ofta vara privata och inte vara till allmänhetens beskådan. (

Svenska Wikipedia

(2010)).

Svenska Wikipedia (senast uppdaterad

2010-02-05

) Wiki

[Elektronisk] Tillgänglig:

[2010-02-10]


1 kommentar:

  1. Hej Tommy

    Använd dig av Harvardsystemet i inläggen som ska räknas med vid examination.

    http://www2.bibliotek.hv.se/public/pdf/harvard05.pdf

    Mvh
    Ann Nilsson

    SvaraRadera